Yoshinao Nanbu stílusalapító

2017
Oct
22

Doshu-Soke Yoshinao Nanbu 10. Danos nagymester 1943. február 13-án született Japánban, Kobe városában. Egyik dédapja „Yokozuna” (Sumo-ban a legmagasabb rang); egyik nagybátyja, a Togashi tanító, 9. Danos Judo mester; másik nagybátyja Yano, Kendo mester; édesapja 9. Danos Judo mester; édesanyja „Naginata” (hosszúnyelű, alabárdszerű szúrófegyver) szakértő.

A Judo, Aikido, Kendo és a Kobudo tanulása után érkezik a Karate egyik legszebb stílusához, a Shukokai Karate-hoz (a Shitoryu Karate egyik irányzatához). Míg előtte a harcművészetet az önvédelmek és az egészséges életmódra nevelés részeként gyakorolta, ekkor előtérbe került számára a versenyzés.


1962-ben megnyerte a japán Karate bajnokságot. Egy évvel később csapatkapitánya lett a győztes csapatnak. 1964-ben Franciaországba utazott oktatni, és még ebben az évben megnyerte a nyílt francia Kumite (küzdelem) bajnokságot. Szinte a világ minden részén tartott edzőtáborokat és Európában a legnépszerűbb mesterek közé sorolták.

1970-ben bemutatta és a Japán Karate Szövetségnél bejegyeztette az általa kifejlesztett új stílust, a Sankukai Karate-t, melyet pár év alatt közel 40 országban sajátítottak el és a mai napig gyakorolnak.

Nanbu mester a stílusát tovább fejlesztette, új technikákat, kombinációkat és Katákat (formagyakorlatokat) dolgozott ki. 1979-ben a továbbfejlesztett stílusa már Nanbudo néven vált ismertté. Ezzel egy olyan iskolát teremtett, amely alkalmas mindenre; nemcsak a versenyre, vagy a precíz technikákra, hanem az egészségmegőrzésre is.

Doshu-Soke Yoshinao Nanbu évtizedek óta Párizsban él, ám az év jelentős részében járja a világot és folyamatosan fejleszti a Nanbudot, oktatja a világ különböző részein élő nanbudokákat.

  • Cimkék: