Ismertető

2017
Oct
22

A Nanbudo szó jelentése: kapcsolat a természettel. A japán "nan" kifejezés az univerzálishoz és a természethez való közelséget fejezi ki, míg a „budo” a harcművészeti jellegre utal. Egy másik megközelítésben a „nanbu” jelentése: a cselekvés ereje, pozitív energia, életerő, a "do" pedig ennek az útját jelöli. Ezért a Nanbudo a jövő harcművészete.

A Nanbudo rendszere

A kidolgozott rendszer visszakanyarodik a harcművészetek gyökeréhez. Nagy hangsúlyt helyez a lelki és testi egészség elérésére, valamint a meditációs és légzési gyakorlatokra. Egészségmegőrző programja a fiatalok és idősek körében igen népszerű.

A Nanbudo alapítója még él, és garanciát jelent a minőségre, életműve folytonosságára. A Nanbudo elsősorban abban különbözik a többi küzdősport-fajtától, hogy a versenyen nem a támadó bevitt találatát (ütés, rúgás) pontozzák a bírók, hanem a védekezés módját, gyorsaságát és pontosságát.  A Nanbudo, mint a többi küzdősportok is, önvédelmi rendszer. Az erőszak fogalmát azonban nagyon tágan értelmezi: a Nanbudo harcos nemcsak azt tanulja meg, hogyan védekezzen támadás esetén, hanem azt is, hogyan győzze le saját erőszakra való hajlamát és agresszív életkörülményeit, mint például a stresszt. A harctechnikákon kívül ezért az egészségre irányuló gyakorlatok is fontosak, mint például a bemelegítő gimnasztika Nanbu Taiso, vagy a lassított-felvétel tempóban kivitelezett egészség-Katák (Genki).

A Nanbudo művészete négy elemre épül fel: légzés, mozgás, lelki irányultság és energia-munka. Az, hogy valaki milyen jól tudja a harci technikákat kivitelezni, és mennyire segíti testi és lelki egészségét, az említett elemek közti egyensúlytól függ. Ez a versenyen is megnyilvánul: egy kiváló „Nanbudoka” (versenyző) tökéletesen kivitelezi a kódolt mozgássorokat, hallhatóan helyesen lélegzik, és bátorságot, elszántságot mutat. A harci technikák nagyon sokszínűek: vannak dobások, mint a Judo-ban, és megtalálhatók az Aikido-ból ismert spirálmozgások és a Karate-ra jellemző láb- és ököltechnikák.

A Nanbudo tökéletesen alkalmazkodik a gyerekekhez. Valójában e művészet gyakorlatai különösen ajánlottak a fiatalok fizikai fejlesztésére, de mindenek felett szellemük kihangsúlyozására és azon értékek gyakorlatba történő áthelyezésére, melyeket tanít.

A Nanbudo-ban számos a csökkent képességűek számára alkalmas gyakorlat van. A csökkent képességűeknek tartott órákra először 1988-ban, Norvégiában került sor. Kezdetben a Nanbu Taiso, melyet eredetileg álló helyzetben kellett végrehajtani, okozott néhány problémát. De megtalálták a középutat, hogy széken vagy tolókocsiban lehessen gyakorolni anélkül, hogy emiatt bármely hatása elveszne. Azok számára, akik életüket egy székben ülve töltik, a két legnagyobb probléma a keringés és a légzés. Az „ülő” helyzet ugyanis gyakran okozza a mellkas beesését. A tanulók nagy elégedettséget mutattak egy pár óra után. Számukra ez majdnem a légzés teljes újratanulását jelentette. Ez a kísérlet elterjedt más európai országokban is. Például Franciaországban – ezen a „tanuljunk újra lélegezni” folyamaton keresztül – a néma tanulók ráleltek a beszéd kezdetére. Hasonlóan Olaszországban, a csökkent képességűek megtanulták érezni az egyensúly értelmét és saját képzeletbeli tengelyüket a Nanbu Taiso-n keresztül nyilvánvalóvá tett tájékozódás és oldaliság gyakorlatainak eszközei által. Japánban a Nanbudo-t az alapító bemutatta bizonyos kórházi helyzetekben is, ahol a betegséggel szembeni fizikai ellenálló képesség észrevehető fejlődését figyelték meg, azaz a test természetes védekező mechanizmusának erősödését. Ezért a Nanbudo nemcsak egy önvédelmi módszer, hanem egészséget és örömet adhat azoknak, akiknek meg van a hajlamuk a felejtésre és társadalmi életünk mellőzésére: a csökkent képességűeknek.

A Nanbudo ruházata

A Nanbudo gyakorlásakor kötelező a kimono – azaz a Nanbudo Gi – és az öv viselése.

A hagyományos kimono szabása módosítva lett, hogy jobban alkalmazkodjon a Nanbudo gyakorlásához. A bő nadrág úgy van megtervezve, hogy nagyobb könnyebbséget adjon a visszatérő mozgások végrehajtásánál; az alsó végek behúzhatók a bokánál, a szegélyeken belül elhelyezett fűzők segítségével; és a válltömések védelmet nyújtanak az eséseknél. A derék köré csomózott öv színe jelzi a Nanbudoka harcművészi fokozatát.


  • Cimkék: