A Nanbudo Magyarországon

2017
Oct
22

A Nanbudo Világszövetség (WNF) a nemzeti Nanbudo szövetségek felett álló koordinációs célú szervezet. 1980-ban alapította Nanbu mester, aki a szervezetben a technikai igazgató szerepet tölti be. A WNF-nek jelenleg közel 50 tagországa van.

Magyarországon már 1997 óta gyakorolják ezt a harcművészetet. A WNF-ben hazánkat a kecskeméti székhelyű Magyar Nanbudo Szövetség képviseli, melyet a Free Line Sportegyesület alapított 1999-ben és jelenleg is a támogatásával működik. A Magyar Nanbudo Szövetség és egyben a Free Line Sportegyesület elnöke Király József 8. Danos mester, aki 2011-14. között elnöke volt a Nanbudo Világszövetségnek is. A Magyar Nanbudo Szövetség tagja a Magyar Olimpiai Bizottság Nem Olimpiai Szekciójának.

A Magyar Nanbudo Szövetség megalakulása óta jelentős fejlődést ért el és sikerült a Nanbudo-t megismertetnie és elfogadtatnia Magyarországon. Közös munkánk jelentős állomásai voltak a minden évben megrendezésre kerülő nemzetközi edzőtáborok Doshu-Soke Yoshinao Nanbu Alapító vezetésével és az ide kapcsolódó Budo Gálák. Az elmúlt évek legkiemelkedőbb – Kecskeméten megrendezett – eseményei a 2000. évi 6. Nanbudo Világbajnokság (mely az első Kelet-Európában megrendezett VB volt), a 2003. évi 4. Nanbudo Nyílt Európa-bajnokság, a 2004. évi 1. és a 2005. évi II. Nyílt Nanbudo Gyermek- és Ifjúsági Klub Európa-bajnokság, valamint a 2006. évi 8-ik Nanbudo Világbajnokság. A Világszövetség magyar Nanbudoba fektetett töretlen hitét bizonyítja az a tény, hogy ezen nagyszabású rendezvényeknek városunk adhatott otthont.

Kecskeméten 2003-ban a Nanbudokan Edzőterem, 2009. májusában pedig a Hakkoda Dojo harcművészeti központ felavatására került sor. Ez utóbbit legnagyobb büszkeségünkre maga Akisino japán herceg és a hercegné avatta fel.

2005. februárjában kiadásra került az első magyar nyelvű Nanbudo könyv.

A magyar csapat eddigi sikerei a sportág rövid hazai története ellenére is kiemelkedőek; mind női, mind férfi csapatunk az 1999-es spanyolországi EB óta folyamatosan dobogós helyen végez és derekasan helytáll az igen kemény mezőnyben, egyéni kategóriákban pedig szintén minden világversenyen születik néhány magyar érem. Így például a legutóbbi, 2016-os Világbajnokságon egyéni kategóriákban 2 arany és 3 ezüstérmet nyertek el junior és felnőtt sportolóink, továbbá a Legjobb versenyző címet junior korosztályban, felnőtt női csapatunk pedig 1 ezüst és 1 bronzérmet szerzett. Utánpótlás korú versenyzőink 2004-ben megkapták a Kecskemét Város Legeredményesebb Utánpótlás Csapata címet is. A Zágrábban másfél évtizeden át megrendezett meghívásos Nanbudo Szuper 9 Bajnokságon, ahol a világ kilenc legjobb Nanbudokája mérte össze erejét, számos alkalommal vett részt magyar versenyző. A japán harcművészet ezen ágának magas hazai színvonalát tükrözi az a tény, hogy a több éves hagyománnyal bíró elismert versenyre 2005-től Magyarország is delegált nemzetközi bírót, akinek szakmai tudása kivívta a külföldi Nanbudokák elismerését is.

A magyarországi Nanbudo fejlődését a stílusalapítóval, Doshu-Soke Yoshinao Nanbu 10. Danos japán mesterrel való személyes kapcsolat garantálja

  • Cimkék: